Vad som ofta gör att musiken låter fyllig och snygg är att dom olika ackorden är färgade på ett eller annat sätt. Att "färga" ett ackord innebär att man tillför en eller flera toner som inte ingår i grundackordet. Ofta blir det till det bättre, men i undantagsfall kan det även bli sämre, om man överdriver. Här nedan kommer några exempel:
Exempel i dur:
I grundackordet C-dur ingår tonerna C (Grundton), E (Stor ters) och G (Kvint). Följande är exempel på några färgningar:
C7: kanske den vanligaste färgningen. I ett C7 ingår förutom C, E och G även Bb.
CM7: M7 är inte en förkortning av "moll 7", utan står för "major 7", som betyder "Stor septima" på engelska. Ackordet består förutom av C, E och G även utav B (också kallad "H"). Tonen "B" är den som ger ackordet dess namn, "B" är nämligen den stora septiman. Ackordet brukar kallas "C-maj7".
C6: I ett C6 ingår förutom C, E och G även A. C6 och Am7 (Amoll7) består av samma toner, med skillnaden att Amoll7 har A som grundton, medan C6 har C som grundton.
Caug: Caug består, förutom av C och E (G uteblir i detta ackord) även av G# (överstigande kvint). Aug-ackorden kallas troligen minst lika ofta för "plus 5", eftersom femman (kvinten) i ackordet höjs ett halvt tonsteg, och noteras C5+ eller C+.
Csus2: Csus2 består förutom av C och G (E uteblir i detta ackord) även av en stor nona (I detta fallet D). Cadd9 består av samma toner, med skillnaden att det även innehåller E.
Csus4: Csus4 består förutom av C och G (E uteblir i detta ackord) även av F. Cadd11 består av samma toner, men innehåller även E.
C9: C9 består förutom av C, E och G även av en stor nona (i detta fallet D) och en liten septima (i detta fallet Bb). C11 består av samma toner, men även av F. I popsammanhang beskrivs dock elva-ackord som "ta bastonen som den står, men övriga ackordet (höger hand i pianokomp) ett helt tonsteg ned". Ett D11-ackord kan ofta ersättas med C/D (som utläses C-ackord med D i basen).
Cdim. Cdim består av tonerna C, Eb, Gb och A. Både G och E uteblir i det här ackordet.
Exempel i moll:
I grundackordet C-moll ingår tonerna C (grundton), Eb (liten ters) och G (kvint).
Cm7: m7 står inte för "Major 7" utan det är en förkortning av "moll". Cm7 består förutom C, Eb och G av Bb. Cm7 och Eb6 består av samma toner, med skillnaden att i Cm7 är C grundtonen och i Eb6 är Eb grunttonen.
Cm6. Cm6 består förutom C, Eb och G av A.
Ackord kan delas in i 5 olika familjer baserat på vilka skaltoner som föreslås av ackorden i fråga. Ett ackord från en maj-familj föreslår till exempel en dur-skala osv. Här följer de olika familjerna specificerade med C-ackord:
Maj-familj: C, Cmaj7, Cmaj9, C6, C6/9
Moll-familj: Cm, Cm7, Cm9, Cm11
Dominant-familj: C7, C9, C11, C13 samt alla kombinationer av 7-ackord och färgningarna -5,+5,-9,+9 och +11
Dim-familj: Cdim
Halvdim-familj: Cm-5, Cm7-5
Så är det .. lätt som en plätt. Bara att plugga in instrumentet och börja testa färgningar av olika ackord. Mitt personliga favoritackord är moll7-5.
Micke - C.K
Http://www.citizenkane.se
2 kommentarer:
Zzzzzz.....
Hjärngympa på hög nivå
Skicka en kommentar